מבט על הכלכלה הגלובלית, הזעזועים בשוק ומה עושים הלאה
בארץ
מתחילת השנה רואים עליות בשוק המניות בארץ. זה מגיע לאחר תקופה של כ-שנה וחצי בה השווקים אצלנו ירדו ועלו הרבה פחות מהשווקים בארה"ב. לדעתי, מדובר בתיקון של השוק.ביחס לשווקים בחול.
נכון לחודש אפריל, בנק ישראל השאיר את הריבית על כנה, בפרסום לעיתונות יש התייחסות לחוסר הוודאות שעדיין קיים במשק הישראלי, בנוגע להמשך הלחימה, המצב מול איראן והבעיות שלנו במפנים.
ביחד עם זאת, בנק ישראל גם מתייחס לצמיחה וההתאוששות הכלכלית בארץ ולא שולל הורדת ריבית במשק.
כל זאת היה נכון לפני הטלת המכסים של טראמפ – נכון להיום ארה"ב הטילה מכסים של 17% על סחורות ומוצרים המגיעים מהארץ. מהלך זה יפגע בצמיחה ויגרום לעליית מחירים וכנראה גם בעלייה באינפלציה..
כרגע רואים הרבה מדינות שיושבות על שולחן המשא ומתן מול ארה"ב בנוגע להורדת מכסים. גם אצלנו אותו דבר. לכן, עדיין מוקדם להגיד שהמכסים יעלו. כנראה הכל תלוי במשא ומתן של ראש הממשלה שלנו מול נשיא ארה"ב.
כשמסתכלים על שוק המניות, נכון להיום עדיין רואים הזדמנויות רבות. השוק מתומחר בחסר ויש הרבה הזדמנויות. לעומת זאת שוק האג"ח הקונצרני מתומחר גבוה מידי.
בעולם
ארה"ב
בהחלטת הריבית האחרונה, הפד השאיר את הריבית על כנה. בתגובה להטלת המכסים של טראמפ, הנגיד האמרקאי אמר שגם הוא מופתע מאגריסביות הפעולה של טראמפ.
בגלל הגדלת המכסים מול העולם, עלה הסיכון לאינפלציה מצד אחד ואבטלה שני – שני סיכונים אלו מנוגדים אחד לשני ויכולים ליצור מצב של סטגפלציה (מיתון+ אינפלציה + עליה באבטלה) ובכך מגדילים את הסיכון של כניסת ארה"ב למיתון
העלאת המכסים של טראמפ, עלולה גם לגרום לבעיות חוב בכל העולם, בגלל התייקרות המוצרים, עליית מחיר חומר גלם ועוד מה שיכול להביא את הכלכלה העולמית למיתון.
לפי כלכלנים אמריקאים, הגדלת המכסים כנראה לא תעזור לטראמפ להחזיר את ארה"ב לאמריקאים בגלל העדר השקעות בתשתיות ומפעלים. לשם כך ידרשו כמה שנים, של השקעות וכרגע אלא נראה שזה קורה.
עוד תגובה אפשרית למהלך של טראמפ היא האפשרות שהמהלך ישנה את המאזן העולמי, יצור התכנסות של גושי מדינות לשיתופי פעולה וימצמצם את הכלכלה הגלובלית.
מבחינת שוק המניות האמריקאי: למרות הירידות החדות השוק עדיין יקר מאוד, וכדי שיהיה הזדמנות השקעה, השוק צריך לרדת עוד. .
למרות הירידות החדות במדד S&P 500 עדיין 7 המופלאות מהוות כ – 30%-35% מהמדד – מה שמראה שכל המניות ירדו ולא רק מניות של סקטורים מסוימים.
אירופה
הבעיות באירופה עדיין שם, והגדלת המכסים של טראמפ גורמת להעמקת הבעיות הקיימות.
מתחילת השנה היו עליות בשווקי המניות באירופה, אך מתחילת השבוע, כל המדדים ירדו חדות ומחקו את כל העליות. למעשה, מי שנכנס לשוק האירופאי מתחילת השנה, הפסיד נכון להיום.
הזעזועים בשוק ההון ומה עושים הלאה?
עד סוף השבוע שעבר, השווקים בעולם עדיין לא האמינו שטראמפ אכן יממש את האיום להטלת מכסים. אבל, כשהאיום הפך למציאות, השווקים החלו מגיבים בירידות חדות.
אין צורך כמובן להסביר למה השווקים יורדים, המשמעות של הטלת המכסים וחוסר הוודאות הגדול הקיים בעולם גרמו לכך.
האם הירידות הסתיימו? ומה עושים?
נכון להיום, עדיין יש ירידות בשווקים. כאשר עיני כולם נשואות לעבר נשיא ארה"ב ונשיא סין. בניגוד למדינות אחרות, תגובת סין להטלת המכסים הגבוה (למעשה סין היא המדינה עליה הוטל המכס הכי גבוה) סין הודיע שגם היא מטילה מכסים על סחורות אמריקאיות. תגובה נשיא ארה"ב הייתה אולטימטום שיפקע היום בשעה 12 בלילה שעון ארה"ב.
החששות של העולם לגבי מלחמת הסחר סין-ארה"ב עלו מדרגה, כי בניגוד לעבר, הפעם יש בארה"ב נשיא שמאיים ומבצע. ותגובת סין למהלכים גם היא חמורה מאוד ויכולה להחמיר עוד.
לגבי תיקי ההשקעות של כולנו, לדעתי, בתקופות בהן חוסר הוודאות גדול מאוד כמו שהיה בשנת 2020 בקורונה, ב 2023 התחלת המלחמה ועוד, לא כדאי לבצע שינויים גדולים. ניסיון העבר לימד אותנו שמי שחיכה הרוויח בסופו של דבר.
צריך לשים לב לכך שבמידה ותכננתם את תיקי ההשקעות, למסלולים שבחרתם יש מטרות ארוכות טווח לכן לפני שעושים שינויים צריך להסתכל על המטרה הסופית של ההשקעה ולא על משברים בדרך.
ביחד עם זאת, מי שמרגיש ש"קשה לו" עם הירידות, יכול להסיט כספים לאפיקים סולידיים יותר, אבל, צריך להבין שאי אפשר לתזמן את השוק ותיק השקעות שמימשתם בעצם "הרווחתם" את הירידות ולא בטוח שתוכלו להחזיר את מה שירד.
לסיכום,
למהלכים של טראמפ יש השלכות ארוכות טווח על כל המגזרים. עומק הפגיעה יהיה תלוי בעוד גורמים כמו: יכולת משא ומתן של מדינות על גובה המכס, עד כמה מגזרים שונים תלויים בחומרי גלם זרים, עד כמה תהיה הפגיעה במשק האמריקאי גדולה ועד כמה יפגע מגזר הטכנולוגיה בגלל מלחמת הסחר מול סין, שהיא יצרנית רכיבים טכנולוגיים שונים הכי גדולה בעולם.
לכן, אי הוודאות גדולה מאוד והיא עדיין כאן, ומי שלא עומד בזה, צריך להתרחק ולעבור לאפיקים סולידיים יותר.
שוק המניות האמריקאי עדיין לא זול, במידה ומלחמת הסחר תחמיר כנראה שתהיה עוד ירידה בשווקים וגם רווחיות החברות תרד.
לדעתי, זה לא הזמן להיכנס למוצרים בעלי סיכון גבוה, אבל זה גם לא הזמן לממש ולצאת – הכל תלוי בתכנון העתידי של כל אחד ואחת.
לסיום אני ממליצה לכל אחד ואחת מכם, לא לקבל החלטות מ"הבטן" אלה להחליט בהתאם לתכנון הפיננסי שלכם, למטרות והיעדים אותם אתם רוצים להשיג.
להמשך קריאה על תכנון פיננסי לחץ כאן תכנון פיננסי למשפחות ויחידים
הערה:
אין לראות בסקירה ו/או בתוכנה משום שיווק השקעות או שיווק פנסיוני או המלצה להשקעה כלשהיא או תחליף לכזה. סקירה זו בוצעה בהסתמך על מידע פומבי גלוי לציבור.